Avfärgning – så funkar det!

Har du färgat håret i en färg som du tycker blev alldeles för mörk eller vill du kanske skapa en fin ombrélook med ljusare toppar? Avfärgning är ett medel som används av människor som vill bli av med tidigare hårfärg eller som helt enkelt vill ljusa upp håret några nyanser.

Ett vanligt missförstånd är att avfärgning och blekning är samma sak, men produkterna skiljer sig åt väldigt mycket. Med en avfärgning kan du inte ljusa upp ett hår som är naturligt mörkt, utan produkten används endast för att återgå till den naturliga hårfärgen och bli av med färgrester. En blekning, å andra sidan, kan du använda för att bli av med hårets naturliga pigment, t.ex. om du vill gå från brunt till blont hår.

Hur fungerar avfärgningen?

En avfärgning är ett mycket kraftfullt medel som kan användas både på salong och i det egna hemmet. Produkterna för hemmabruk är dock vanligtvis mycket mildare och därför är det inte säkert att du får samma resultat som om du hade gått till en salong. Det avfärgningen gör är att den öppnar upp fjällskiktet på hårstrået och därefter drar ur hårfärgen. Det är viktigt att komma ihåg att processen kan slita en hel del på håret och det är inte ovanligt att det känns torrt och sprött efteråt. Se därför till att du använder rikligt med inpackning och balsam för att återfå fukt och mjukhet igen.

Kan man använda avfärgning på svart hår?

Har du färgat håret svar och vill återgå till din naturliga hårfärg har du en ganska svår process framför dig. Färg som mörkbrunt, svart och rött är nämligen svårt att få bort och det är inte säkert att du blir av med allt vid ett och samma behandlingstillfälle. Det finns dock avfärgningar som är specifikt framtagna för just mörka hårfärger och som är lite extra kraftfull. Går du till en salong vet de hur de ska gå tillväga för att hjälpa dig.

Vilken avfärgning är bäst?

Vilken avfärgning som är bäst är svårt att säga. Marknaden erbjuder mängder med olika typer av avfärgningar som du kan använda dig av. Vi rekommenderar att du läser mer om produkterna i ett skönhetsmagasin på nätet eller att du använder dig av en så kallad bäst i test.

Hur gör man en avfärgning?

Det finns flera olika varumärken därute som skapat avfärgningar för hemmabruk. Här är det viktigt att du läser instruktionerna noga och att du följer dessa till punkt och pricka. Det gäller inte bara när det kommer till blandningen av formulan, utan även applicering och verkningstid är viktigt att ha koll på. Se till att du skyddar dina kläder noga och använd dig alltid av plasthandskarna som medföljer. Innan du applicerar avfärgningen i håret rekommenderas även ett allergitest.