Ett liv utan smärta med botox

Botox är känd som antirynkprodukten som kändisarna använder i överflöd för att se yngre ut. Men botox är så mycket mer än så. Det är i grund och botten ett muskelavslappnande medel, vilket används i stor utsträckning inom vården. Om du lider av diverse problem med överspända muskler kan botox vara ett alternativ.

Hur fungerar botox?

Botox är ett nervbedövande medel som hjälper till att avbryta kopplingen mellan nerver och muskler. Eftersom det är nerverna som bestämmer hur musklerna ska användas, kan det vara svårt att styra och kontrollera musklerna med viljestyrka, speciellt efter en hjärnskada eller vid automatisk aktivering av muskelgrupperna. Stress kan öka risken för automatiskt spända muskler i nacke, rygg och axlar. Muskelsammandragningar är därför ett vanligt problem som en botoxbehandling kan råda bot på genom att bedöva nerverna.

Bli kvitt rynkorna med botoxbehandling

Botoxbehandlingar används ofta mot rynkor. De där djupa vecken i pannan som yttrar sig på äldre dagar beror på överansträngda muskelgrupper som på sikt skapar djupa och synliga rynkor i takt med att elasticiteten i huden försvinner. Hur många botoxbehandlingar man behöver beror helt och hållet på vad som ska behandlas och varför. Dock är samtliga botoxbehandlingar temporära, så förr eller senare måste behandlingen upprepas.

Botox – inte bara för rynkor

För gemene man är botox associerat med rynkor då skönhetsindustrin har anammat produkten för att behandla rynkor. Media har hjälpt till att lyfta fram botox som ”det främsta antirynkmedlet” då kändisar ofta får agera reklampelare för produkten. Därför är det inte så konstigt att de flesta tänker på just rynkor och skönhetsindustrin när de hör ordet botox. Men botox är i grund och botten en medicinsk produkt som används för att hjälpa människor med muskelrelaterade problem.

Botoxbehandling vid stroke och migrän

De som drabbats av en stroke drabbas ofta av muskelsammandragningar i kroppen som kan vara väldigt svåra att behandla med rehabilitering. Genom att spruta in botox i de drabbade muskelgrupperna slappnar musklerna av och patienten slipper besvären. Detsamma gäller för mindre avancerade tillstånd såsom muskelrelaterad migrän och ryggskott. Att spruta in botox i nacke och rygg bidrar till att drastiskt minska besvären.

Den sista utvägen

Att genomgå en eller flera botoxbehandlingar är för många patienter den sista utvägen och en nödlösning när inget annat fungerar. Men då okunskapen om botox bidrar till att få känner till dess medicinska egenskaper, är det få som får den hjälp de behöver. Med rätt botoxbehandling kan man återfå sin livskvalitet och få ett bättre liv med en bättre tillvaro.