Påbörja en hudvårdsrutin med oljor

Många lider av hudproblem och torr hy är en av de vanligaste hudproblemen i världen. För att återställa hudens fuktbalans behövs produkter som tillgodoser hudens behov av framförallt fett, exempelvis med hjälp av en ansiktsolja.

Olja till ansiktet – går det?

Det vimlar av hudvårdsprodukter på marknaden och därför kan det vara svårt att navigera sig fram i djungeln. Men om man har provat en hel del ansiktskrämer och fortfarande upplever sin hy som torr och känslig, kan en ansiktsolja fungera bättre. En ansiktsolja innehåller sällan något annat än just olja, vilket gör den mycket dryg och nyttig för huden. En ansiktskräm däremot innehåller mycket vatten, parfymer och andra tillsatser som huden kan reagera negativt på. Att byta ut ansiktskrämen mot en ansiktsolja kan därför göra stor skillnad för hudens välmående.

Vad behöver huden?

Huden är som en svamp och påverkas mycket av miljön man vistas i. Om miljön är torr blir huden snabbt också torr. Om miljön är fuktig känns huden däremot återfuktad och skön. Därför är det inte ovanligt att man upplever sin hud olika beroende på årstiden. De nordiska årstiderna varierar kraftigt och luftfuktigheten likaså. Därför drabbas även huden av förändringarna och hyn i ansiktet är extra känslig. Det gäller därför att ge huden det den behöver för att må bra – året runt. Då förebygger man även uppkomsten av rynkor då många rynkor beror på torrhet.

För att huden ska må bra behöver den två saker: fukt och fett. Fukten tränger ner i de djupare hudlagren och fettet kapslar in fukten så att den stannar kvar längre i huden. Man klarar sig därför inte med enbart fukt eller fett. Båda behövs. Av den anledningen bör man även applicera hudvårdsprodukterna i rätt ordning så att huden kan tillgodogöra sig produkterna. Exempelvis är ett serum en fuktgivare och ska därför appliceras först. Därefter kan man använda sin vanliga hudkräm då den innehåller fett som i sin tur kapslar in fukten från serumet. Efter krämen kan man sedan avsluta med att försiktigt ”klappa in” en ansiktsolja i huden för att kapsla in fukten från föregående produkter.