Få mer pengar i pensionärsplånboken

När pensionen är kommen är du äntligen fri att bestämma helt över din egen tid och har inte längre något arbete att förhålla dig till. Det du däremot måste förhålla dig till är en mindre inkomst. Att bli pensionär innebär inte sällan att det blir mindre pengar i plånboken varje månad. Det finns flera smarta sätt att dryga ut pengarna varje månad så att det räcker till allt du vill företa dig. Att använda och nyttja seniorrabatt är ett bra tips. Seniorrabatter kan göra att du sparar mycket pengar varje månad.

Nyttja rabatter för att spara pengar

Det som är bra med seniorrabatter är att du kan hitta erbjudanden på sådant som du måste ha, till exempel mobilabonnemang, elavtal och olika apoteksvaror. När du nyttjar rabatter på sådant som du ändå behöver kan du på sikt spara stora summor. Pengar som du sedan kan lägga på något du vill göra, som exempelvis en resa. Tänk på att det finns seniorrabatter på allt från flyg och resor till choklad och blommor. Därför är det alltid smart att kolla in vilka erbjudanden som finns tillgängliga innan du ska köpa något.

Som pensionär ska du leva livet

När du har blivit pensionär är det en bra idé att fortsätta spara pengar varje månad. Livet stannar inte för att du helt plötsligt blir pensionär utan tvärtom. Det är nu du har tid att göra alla de där sakerna som du har drömt om. Genom att månadsspara till dig själv kan du göra de där resorna du längtar efter, köpa en båt eller en sommarstuga. Att ha ett regelbundet sparande kan vara det som avgör ifall du kan uppfylla dina drömmar eller inte.

Månadsspara till dina drömmar

När du inte har lön längre utan lever helt på din pension är det en bra idé att också ha en buffert som skapar trygghet. Om din inkomst är lägre och det finns mindre utrymme för större kostnader ska du se till att ha en buffert ifall något skulle hända. Det är en bra riktlinje att ha ungefär 2-4 månadsinkomster sparade på ett helt vanligt sparkonto. Utöver det kan du även månadsspara till specifika nöjen som du ska göra. Om du har en stor dröm kan du göra en sparplan för att veta hur och när du kan uppnå den summa du faktiskt behöver.

Ha en plan för ditt sparande

Det finns ingen specifik summa som du helst av allt ska spara utan spara det som du har utrymme för i din ekonomi. Ett målsparande och en buffert ska helst vara enkel att komma åt och därför är ett vanligt sparkonto att föredra. Om du ska spara med en längre tidshorisont kan du spara på ett ISK eller en kapitalförsäkring och månadsspara i fonder eller aktier. Det ger en möjlighet till avkastning på sikt. Kom ihåg att börsen kan svänga kraftigt så du ska inte investera pengar som du behöver i närtid. Du kan alltid rådfråga din bank om du har några funderingar kring börsen och sparande.