Kom igång med träningen med ett hemmagym

Att ta itu med träningen är både enkelt och svårt beroende på hur du ser på det, men om du har ett hemmagym så kanske du kommer igång lättare. Ett hemmagym kan bestå av hantlar, gummiband, kettlebells och allt möjligt men det kan också vara ett rent och skärt hemmagym i form av en stor maskin som tränar en rad olika muskelgrupper.

Om du har en källare eller ett extra rum över, eller till och med en större hörna i ett vardagsrum eller sovrum, passar ett hemmagym in eftersom det alltid är tillgängligt. Faktum är att det inte tar alltför mycket plats. När du går förbi ditt träningsredskap varje dag är det troligt att du kommer att känna mer motivation än om du skulle vara tvungen att bege dig till gymmet varenda gång. När det är kallt eller mörkt ute den kalla säsongen är det inte helt ovanligt att det blir soffan som gäller istället för ett gymbesök. Med ett hemmagym kan du träna när som helst utan att behöva gå utanför huset en kall morgon eller en mörk kväll. För att göra det ännu mer varierat kan du även köpa till en motionscykel eller ett löpband om du har plats för det.

Budget för ett hemmagym – vad bör du införskaffa?

Vad brukar då ett hemmagym kosta? Om det rör sig om ett avancerat sådant så kan det kosta uppemot 20 000 kr men de allra enklaste varianterna går på bara några enstaka tusenlappar.

Om begreppet hemmagym för dig innebär att ha olika maskiner som ett litet minigym hemma hos dig bör du istället satsa på flera olika maskiner som tränar så stora muskelgrupper som möjligt. Att ha en eller flera konditionsmaskiner är bra, såsom ett löpband eller en cykel som vi tidigare nämnde. Köp även några olika hantlar, gärna som du kan hänga på vikter istället för att köpa många olika hantlar som bara tar upp plats. Sedan är det också viktigt att ha några maskiner som tränar styrka. Benmaskiner är bra då du kan träna både baksida och framsida i samma maskin. En maskin för ryggen är också en bra idé att ha då ryggen med tiden brukar bli sämre och kräva mer träning.

Att tänka på vid val av hemmagym

När du väljer ett hemmagym bör du tänka på dina behov både ur ett fysiskt och ekonomiskt perspektiv. Är du den som tränar mycket och ofta bör du satsa på ett dyrare gym eller en mer avancerad multimaskin. Vill du bara träna då och då så är det bättre med en billigare och mindre avancerad variant.

Var du ska placera ditt hemmagym beror helt och hållet på hur du bor. Har du ett hus kan det vara bra att ha det i källaren men tänk på att ha god ventilation. Fundera också på var det stör minst. Ett gym kan orsaka irriterande ljud och grannarna kanske kommer att klaga. Har du ett ljudisolerat rum bör du placera din utrustning där. Har du dessutom gymmet på övervåningen måste du tänka på belastning och hur golvet klarar trycket.