Nya tiders nikotinprodukter

En gång i tiden tog cigaretten över från pipan, och portionssnuset började vinna mark över lössnuset. De senaste åren har nya nikotinprodukter som e-cigaretten och tobaksfritt, eller vitt, snus tagit sig in på marknaden. Läs vidare för att lära dig mer om dessa produkter och hur de står sig i jämförelse med föregångarna.

Snus utan tobak

Tobaksfritt snus, även kallat vitt snus, är precis vad det låter som – snus utan tobak. Det framställs liksom vanligt snus ur tobaksplantan men tobaken, liksom den karaktäristiska tobakssmaken och -lukten, försvinner vid tillverkningen. Produkten lanserades i Sverige år 2016 och idag finns snus utan tobak i en mängd olika smaker och nikotinhalter.

E-cigarett

E-cigaretter är en elektrisk ”cigarett” som fylls med en särskild vätska som värms upp och avger vattenånga då den röks. Trots namnet kan e-cigaretten närmast liknas vid en slags portabel vattenpipa, och finns i många former och storlekar. Att röka e-cigarett kan också kallas att vejpa, efter engelskans vape.

Bättre än föregångarna?

Vitt snus är precis som vanligt snus avsevärt mindre hälsofarligt än cigarettrökning – kanske är det därför statistiken visar att fler svenskar numera snusar medan cigarettrökandet minskat. Men snus utan tobak har även fördelar framför traditionellt snus. Det vita snuset är snällare mot tandköttet och färgar inte av sig på tänderna.

Med e-cigaretter riskerar du inte tjära i lungorna som med vanliga cigaretter, dock kan smakämnena i vissa vätskor eventuellt vara skadliga att röka.

Alla dessa produkter innehåller nikotin, dock kan du köpa snus utan tobak samt vätskor för e-cigaretter med olika grader av nikotin, och även helt nikotinfria varianter. Detta innebär att du kan variera hur mycket nikotin du får i dig efter preferens, och gör det även enklare att minska ditt intag.

Andra fördelar

  • De många, spännande smakerna torde vara den största fördelen – du kan variera och experimentera precis som du vill.
  • Snus utan tobak och e-cigaretter påverkar inte smaken på sådant du äter och dricker strax efter intag, och du slipper dålig andedräkt. Vattenångan från e-cigaretter sätter sig inte heller i kläderna och på huden som tobaksrök gör.
  • De tobaksfria produkterna ger dig en fräschare hud jämfört med alternativen.
  • Jämfört med både cigaretter och e-cigaretter är tobaksfritt snus diskret, och du behöver inte sluta upp med vad du gör och gå ut i allsköns väder och oväder vid sug.
  • De nya nikotinprodukterna kan anpassas efter just dina smaker och behov, vilket ligger helt rätt i tiden.